Året som gått 2024

Ännu ett spännande och händelserikt år har passerat med flera utbildningar, utbildningsinsatser och projekt för att sprida kunskaper i privatekonomi. Under året har vi även arrangerat två nätverksträffar för våra medlemmar med intressanta föreläsningar och diskussioner. Här kan ni läsa om några höjdpunkter från året som gått.

Nätverket har skaffat LinkedIn

Under hösten skaffade nätverket LinkedIn för att nå ut bredare med vårt arbete och uppmärksamma att vi finns till branschen, medlemmar i nätverket och yrkesverksamma som arbetar med privatekonomisk utbildning på ett eller annat sätt.

Offentlig LinkedIn-sida
På nätverkets sida informerar vi om/marknadsför nätverket, vårt arbete och aktuella frågor kopplat till finansiell folkbildning. Följ sidan här!

Privat grupp för våra medlemmar
Nu finns även en privat LinkedIn-grupp tillägnad nätverkets medlemmar. Gruppen kan ses som ett ”intranät” och ger möjlighet till mer interaktion mellan kansliet och er medlemmar men också er medlemmar sinsemellan. I gruppen kan medlemmarna bland annat få information om nätverksträffar (och möjlighet att tycka till om tema för dessa), nyhetsbrev, aktuell forskning och frågor som lyfts i programrådet. Ni som är medlemmar i nätverket kan gå med i gruppen här!

Två nätverksträffar för våra medlemmar

Under året har vi arrangerat två nätverksträffar med inspirerande föreläsare på tema ”Samhällsekonomiska förändringar” och ”Sociala medier som utbildningskanal i privatekonomi”.

Samhällsekonomiska förändringar: Läs mer om träffen och se föreläsarnas presentationer här.

Sociala medier som utbildningskanal i privatekonomi: Läs mer om träffen och se föreläsarnas presentationer här.

Fokus på ekonomi och beteendevetenskap samt bedrägerier i våra utbildningar under året

Under året har vi testat ett nytt föreläsningspass på våra digitala utbildningar inom Trygga din ekonomiska framtid. Passet heter ”Psykologiska hinder på finansmarknaden” och handlar om gränslandet mellan ekonomi och beteendevetenskap, det vill säga hur vi ofta undermedvetet agerar när vi står inför ekonomiska val och beslut. Under passet får deltagarna lära sig om olika tankefällor som vi människor ofta hamnar i och hur man konkret kan knuffa sig själv i rätt riktning mot en hållbar ekonomi.

För utbildningen ”Tryggare ekonomi på äldre dar” har vi lagt ett särskilt fokus på att utbilda om bedrägerier och internetsäkerhet i insatserna riktade mot seniorer. Utbildningarna innehåller bland annat återkommande föreläsningar från Internetstiftelsen, Konsumenternas Bank- och finansbyrå och FI med fokus på bedrägerier och internetsäkerhet.

Kurser och utbildningsinsatser under året

Under 2024 har vi träffat många olika målgrupper – främst digitalt:

  • Seniorer från några av Sveriges största seniorförbund.
  • Gode män och Riksförbundets frivilliga samhällsarbetare (RFS).
  • Blivande ekonomer och personalvetare på Högskolan Kristianstad, Högskolan i Skövde, Högskolan Dalarna och Linnéuniversitetet.
  • Svenska kyrkan, Budget- och skuldrådgivare, konsumentvägledare och andra organisationer som stöttar människor i ekonomisk utsatthet.
  • Studenter vid diakonprogrammet.

Vi har arrangerat totalt 18 utbildningar/seminarium för personer som nu kan hjälpa till att sprida kunskap om privatekonomi vidare.

Läs mer om våra kurser här!

Våra utbildningar framöver

Under nästa år har vi flera bokade utbildningar – de flesta hålls digitalt. Vi kommer fortsätta rikta in oss på de målgrupper som har direkt kontakt med de grupper i samhället som är utsatta ekonomiskt. Det är till exempel diakoner inom Svenska Kyrkan, Budget- och skuldrådgivare och andra organisationer som stöttar ekonomiskt utsatta.

Vi träffar fortsatt seniorer från några av Sveriges största seniorförbund under nästa år. Vi fortsätter även utbilda högskolor/universitet runt om i landet med vår utbildning ”Pensionskunskap”.

Se vad som är på gång framöver i kalendern.

Övriga insatser inom nätverket av nätverksmedlemmar


Rapport – Finansinspektionens arbete med finansiell folkbildning

Finansinspektionen släppte under hösten en rapport som visar att arbetet med finansiell folkbildning blir allt viktigare och att fler insatser skulle kunna genomföras för att stärka konsumenter. Förutom att ge en inblick hur FI bedrivit detta viktiga arbete under 14 års tid innehåller rapporten följande:

  • En övergripande bild av hur den finansiella förmågan och kunskapen ser ut i Sverige
  • Vilka finansiella områden där det finns betydande risker för konsumenter till följd av bristande finansiell förmåga
  • Hur FI arbetat och vad som kan göras inom området för att motverka bedrägerier
  • Åtgärdsförslag för att stärka den finansiella förmågan ytterligare i Sverige

I rapporten nämns Nationella nätverket för finansiell folkbildning som en mycket viktig del för att myndigheter, branschaktörer och ideella organisationer ska kunna samarbeta och arbeta effektivt inom området. Läs rapporten här!

Ditt barn och dina pengar – Uppdaterade filmer och webbplats

Under hösten nylanserade Finansinspektionen den digitala utbildningen Ditt barn och dina pengar – en föräldraguide om privatekonomi. Den samlar information om hur man kan tänka för att planera sin ekonomi i samband med att man får barn. I den uppdaterade versionen har filmerna delats upp i olika kapitel utifrån ämneskategorier som exempelvis familjejuridik, försäkringar och pension. Även webbplatsen där utbildningen ligger har fått ett rejält lyft. Uppdateringen gör det lättare för användaren att snabbt få en överblick över materialet och hitta den information man söker. Besök webbplatsen här!

Sociala medier-kampanjer om bedrägerier

Under året genomförde Finansinspektionen en kampanj tillsammans med Internetstiftelsen och Polisen som var riktad till föräldrar för att uppmärksamma riskerna för barn att bli bedragna på pengar på diverse plattformar för onlinespel. Kampanjen fick stor uppmärksamhet och ett högt engagemang. Som en del i det förebyggande arbetet mot investeringsbedrägerier genomfördes även i slutet av året en omfattande annonskampanj i sociala medier, med syftet att informera och utbilda en bredare målgrupp om de metoder som bedragare använder för att luras.

Tack för i år!

Tack alla ni som sprider kunskaper i privatekonomi och medverkar i Nationella nätverket för finansiell folkbildning. Var och en kan vi göra mycket – tillsammans kan vi göra mer!

God jul och gott nytt år!
önskar kansli & programråd