Till toppen

Money Week

Årets Money Week ägde rum 21 – 27 mars 2022.

Om vikten av kunskaper i ekonomi för barn och unga. Money Week är en årlig temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas. Den globala temaveckan arrangeras av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) och Sveriges deltagande samordnas av Finansinspektionen. Läs mer på www.globalmoneyweek.org.

Aktiviteter Money Week 2022

Svinnrik: Initiativ som riktar sig till hem- och konsumentkunskapslärare på högstadiet. Kampanjen har som syfte att genom olika initiativ främja ungas finansiella kunskaper och förmåga, genom att utgå från matsvinn och kunskap om varför det är viktigt att inte slänga mat. Genom att delta i kampanjen får hem- och konsumentkunskapslärare tillgång till material i form av uppgifter, utmaningar och korta föreläsningsfilmer med koppling till matsvinn och privatekonomi som kan användas i undervisningen. Bakom initiativet står Finansinspektionen och Livsmedelsverket. Läs mer och ta del av materialet här!

Föreläsningar skolor: Flera aktörer som till exempel Ung privatekonomi, Ung ekonomi (Swedbank & Sparbankerna) och Ekonomipejl (Nordea) anordnar gratis föreläsningar i privatekonomi för skolor runt om i landet.

European Money Week – Money quiz: Tävling som anordnas i hela Europa för ungdomar 13-15 år. Syftet är att öka ungas kunskaper i privatekonomi. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med och tävla: www.swedishbankers.se/money-week/

Webbinarium om aktier och fonder: Digital föreläsning om fonder och aktier riktad till unga. Webbinariet anordnas av Swedbank. Lyssna på seminariet i efterhand här!

Digitalt seminarium – Hur uppnås ett jämställt sparande?: Seminarium anordnat av Svensk Värdepappersmarknad med presentationer och panelsamtal om hur sparandet skiljer sig åt mellan könen, vad skillnaden beror på, och vad som kan göras för att uppnå ett mer jämställt sparande. Lyssna på seminariet i efterhand här!

Poddavsnitt om bank- och försäkringsfrågor: Vill du ha mer kunskap för att prata bank och försäkring med barn och unga? Lyssna då på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Försäkringsbyrås nya poddavsnitt ”Avsnitt 18 – Bank och Försäkring för barn och unga”. I poddavsnittet medverkar Fredrik Pettersson, jurist på Bank- och finansbyrån, och Gabriella Hallberg och Jenny Sparring, jurister på Försäkringsbyrån. Lyssna antingen via Bank- och finanspodden eller via Försäkringspodden!

Medverkande aktörer 2022

Finansinspektionen, Livsmedelsverket, Swedbank & Sparbankerna (Ung ekonomi), Unga aktiesparare, Ung privatekonomi, Nordea (Ekonomipejl), Svensk Värdepappersmarknad, Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Är du medlem i Nationella nätverket för finansiell folkbildning? Hör gärna av dig med idéer på hur din organisation/företag/myndighet kan bidra till Money Week!

Kontaktperson

Medarbetarbild
Sofia Tyréus
Projektledare
Tel: 08-40898261