Money Week

Om vikten av kunskaper i ekonomi för barn och unga. Money Week är en årlig temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas.

Kontaktperson

Niklas Uppenberg

Projektledare

E-post: niklas.uppenberg@fi.se

Tel: 08-40898298

Årets Money Week ägde rum 20 – 26 mars 2023. Om vikten av kunskaper i ekonomi för barn och unga. Money Week är en årlig temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas.

Den globala temaveckan arrangeras av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) och Sveriges deltagande samordnas av Finansinspektionen. Läs mer på Global Money Weeks webbplats.

Är du medlem i Nationella nätverket för finansiell folkbildning? Hör gärna av dig med idéer på hur din organisation/företag/myndighet kan bidra till Money Week!

Aktiviteter Money Week 2023

Bankföreningen – European Money Week – Money quiz
Tävling som anordnas i hela Europa för ungdomar 13-15 år. Syftet är att öka ungas kunskaper i privatekonomi. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med och tävla.

Webbinarium om pension riktat till unga. Live: 20 mars kl. 12:00
Webbinarium annordnat av Swedbank och Sparbankerna om pension riktat till unga där det även finns möjlighet att ställa frågor.

Poddavsnitt om privatekonomi i skolan
Fondbolagens förening i samtal och intervju med projektet Ung Privatekonomi som utbildar gymnasieelever över hela Sverige i privatekonomi och sparande.

Uppdaterat läromaterial: Svinnrik
Uppdaterat läromaterial för hem- och konsumentkunskapslärare i form av uppgifter, utmaningar och korta föreläsningsfilmer med koppling till matsvinn och privatekonomi som kan användas i undervisningen. Bakom initiativet står Finansinspektionen och Livsmedelsverket. 

Tips om hur du kan prata pengar med barn
Finansinspektionen har listat några tips om hur du som förälder kan tänka kring att prata pengar med barn.

Föreläsningar skolor
Flera aktörer som till exempel Ung privatekonomi, Ung ekonomi (Swedbank & Sparbankerna) och Ekonomipejl (Nordea) anordnar gratis föreläsningar i privatekonomi för skolor runt om i landet.

Medverkande aktörer 2023
Finansinspektionen, Livsmedelsverket, Bankföreningen, Swedbank & Sparbankerna (Ung ekonomi), Fondbolagens förening, Ung privatekonomi och Nordea (Ekonomipejl ).