Ökad kunskap för de som sköter någon annans ekonomi

Sedan mars 2016 har överförmyndare erbjudits en tvådagarskurs i privatekonomi. I Uddevalla i april genomfördes den sista planerade kursen. Förhoppningen är att alla de nästan 400 överförmyndare som gått kursen sprider kunskapen till gode män.

En överförmyndare har till uppgift att utöva tillsyn över gode män och har i snitt kontakt med 200 gode män, som har hand om eller hjälper till med privatpersoners ekonomi. Syftet med kursen, Trygga din ekonomiska framtid, har varit  att i slutändan bidra till att höja kunskapsnivån hos gode män.

När samarbetet med överförmyndarna etablerades 2016 var behovet tydligt att fler personer än tidigare behöver hjälp av en god man, till exempel ensamkommande flyktingbarn och andra utsatta grupper.

Ska vi utbilda fler överförmyndare?
Gruppen är för tillfället mättad. Under ett och halvt år har vi utbildat över 60 procent, det vill säga 393 överförmyndare. Men vi stänger inte dörren utan är fortsatt öppna för ytterligare behov hos överförmyndare. – projektledare Kristina Althoff, Finansinspektionen.

Kursen Trygga din ekonomiska framtid lever vidare, till exempel genomfördes nyss en pilotkurs för medarbetare inom Svenska kyrkan. Se fler aktiviteter under kalender.