Nätverksträff – Sociala medier som utbildningskanal i privatekonomi

Den 17 september höll Nationella nätverket för finansiell folkbildning en nätverksträff med tema "Sociala medier som utbildningskanal i privatekonomi". Träffen genomfördes både fysiskt i Finansinspektionens lokaler och digitalt via Teams.

Träffen inleddes av Vanda Brandt, Finansinspektionen (nätverkets kansli) och Staffan Ström (sammankallande i nätverket) som hälsade välkomna och berättade om upplägget för eftermiddagen.

Först ut av talarna var Stefan Biscevic från Stockholms universitet. Stefan berättade om sociala mediers och finfluencers påverkan på småsparares beslut och intresse för sparande. Han delade också med sig om forskningsfronten på området och presenterade sitt eget forskningsprojekt om finansiella influencers. Se Stefans presentation här!

Därefter berättade Mohammed Salih från Lannebo om bakgrunden till sitt arbete med att göra investeringar och sparande tillgängligt för alla genom sin sociala medier kanal ”Mohammeds väg till miljonen”. Han delade också med sig om hur han anpassar informationen på sina sociala medier för att nå ut till specifika grupper som befinner sig längre bort från sparmarknaden. Målet med Mohammeds arbete är att öka den ekonomiska medvetenheten och ge alla en chans att förbättra sin ekonomiska framtid. Se Mohammeds presentation här!

Sist ut av talarna var Moa Tyborn från Alektum Group. Moa delade med sig av arbetet bakom projektet ”Pengapeppen” och hur de arbetar i digitala kanaler för att skapa intresse för och sprida kunskap kring ekonomi till barn och föräldrar, på ett lättsamt och begripligt sätt. Genom att sänka tröskeln för roliga och lärorika samtal om pengar har Pengapeppen de senaste åren arbetat för att unga ska kunna kliva ut i vuxenlivet med kloka och sunda värderingar kring ekonomi. Se Moas presentation här!

Nätverksträffen avslutades med ett panelsamtal lett av Staffan Ström, sammankallande i nätverkets programråd. I panelen deltog alla talare.

Nationella nätverket för finansiell folkbildning samordnar årligen nätverksträffar med olika privatekonomiska teman där alla medlemmar är välkomna att delta. Nätverksträffarna spelas inte in och går inte att se i efterhand.