Ekonomisk planering – koll ger fler valmöjligheter

Privatekonomi är obligatoriskt i grundskolan. Inom ämnet Hem- och konsumentkunskap finns det med från ettan till nian. Nästa höst ändras läroplanen och det finns en tydligare inriktning mot ekonomisk planering.

När jag flyttade hemifrån som nittonåring var varje räkning en oväntad händelse och min upplevelse var att privatekonomi var något som hände, något som jag inte kunde kontrollera och det var ofta tomt på kontot flera dagar innan det skulle komma in några nya pengar, säger Therése Wieselqvist Ekman som är ansvarig för finansiell folkbildning på Finansinspektionen.

Kunskaper om ekonomisk planering är bra att ha tidigt i livet. På myndighetsdagen behöver kunskapen finnas om valen ska bli medvetna.

I nian är det dags att börja planera sin framtid, inte minst med tanke på valet till gymnasiet. Den framtida yrkesrollen påverkar privatekonomin i grunden då lönerna varierar mellan olika yrken, fortsätter Therése. Det finns inte någon manual, inte rätt och fel val men alla val påverkar den framtida privatekonomin och det är upp till var och en att välja. Kunskap om privatekonomi underlättar framtidsplaneringen.

Det är många val som ska göras och idag kan många av dem göras enkelt via digitala kanaler. Det gör det enkelt att få kontroll på sin ekonomi men det gör det också enklare att göra misstag.

Privatekonomi gäller alla. Med planering ökar möjligheten att få det liv man vill ha. Oförutsedda saker händer i livet men med kunskap om konsumtion och sparande är det lättare att vara förberedd när det händer. Inför varje livsförändring är det bra att kolla över budgeten, den ekonomiska planen. Kanske behöver något justeras för att det ska fungera, avslutar Therése.

I och med den kommande ändringen av läroplanen passade det bra för Finansinspektionen att erbjuda alla Hem- och konsumentkunskapslärare vidareutbildning inom ämnet genom ett digitalt seminarium. Seminariet hölls i oktober i samband med World Investor Week och över 100 st lärare från hela landet deltog.

Läs mer om den nya läroplanen, Lgr 22, på Skolverkets webbplats.

Tips! Spela pengalabbet.se – ett spel om ekonomi för grundskolan. På mellanstadiet kan det användas för att öka de grundläggande kunskaperna och på högstadiet som en introduktion till undervisning om ekonomisk planering.
www.pengalabbet.se