Vi har träffat alla Svenska Kyrkans stift

Under 2018 inledde Gilla din ekonomi ett utbildningssamarbete med Svenska kyrkan. Diakoner och andra medarbetare med liknande arbetsuppgifter skulle utbildas. Svenska kyrkans medarbetare möter många människor i sitt arbete varje dag och kan bidra med att öka kunskapen om privatekonomi i utsatta grupper. Efter tre år har vi nu träffat alla Svenska kyrkans 13 stift.

På utbildningarna har det framförallt varit diakoner från Svenska kyrkan men även andra yrkesgrupper som också möter ekonomiskt utsatta har bjudits in, något som gynnar det lokala samarbetet med överskuldsättning. Det har varit ett mycket uppskattat samarbete och de deltagare som har gått kursen ”Trygga din ekonomiska framtid” har gett den helhetsbetyget 4,6 av 5.

Jan Sjögerud är tematisk handläggare och programledare på Svenska kyrkan. Varför tror du att utbildningssamarbetet varit så uppskattat?

Jan Sjögerud, Svenska Kyrkan

Våra medarbetare möter många människor i sitt arbete varje dag som antigen är eller som riskerar att bli skuldsatta. Genom utbildningen har vi kunnat stärka vår kompetens ytterligare i ekonomiska frågor vilket ger oss en trygghet när vi möter konfidenter. Samarbetet med Finansinspektionen tror jag har varit en win-win för oss båda, vi arbetar mot samma mål – att stärka och öka kunskapen i privatekonomi.

Nu hoppas Gilla din ekonomi fortsätta samarbetet med Svenska kyrkan men hur det ska ta form är fortfarande inte satt. Vi har träffat alla 13 stift och 447 personer har utbildats men det är långt ifrån alla medarbetare. Vi hoppas därför bland annat kunna erbjuda en digital utbildning i privatekonomi för alla 13 stift under hösten 2021. Är du anställd hos Svenska kyrkan och vill gå kursen? Mejla sofia.tyreus@fi.se

Kursen ”Trygga din ekonomiska framtid” projektleds av Finansinspektionen. De som medverkar från Gilla din ekonomi är Finansinspektionen, Pensionsmyndigheten, Konsumentverket, Kronofogden, Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå, Min Pension, Fondbolagens Förening, Avanza, ICA Banken, SEB, Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar och EKC.