Rekordmånga budget- och skuldrådgivare går vår fortbildning

Den 9 februari går startskottet för årets första utbildning. Denna gång håller vi en digital fortbildning i privatekonomi för över 200 budget- och skuldrådgivare och konsumentvägledare från hela landet.

Genom fortbildningen får deltagarna en ökad kunskap för att lättare stödja människor i olika frågor om privatekonomi. Utbildningen ger verktyg så deltagare i sin tur kan guida andra till rätt instans. I dag arbetar cirka 400 personer som budget- och skuldrådgivare i Sverige och nu har vi den fantastiska möjligheten att erbjuda en fortbildning till ungefär hälften av dessa och flera konsumentvägledare. Cirka 150 personer går utbildningen för första gången medan resterande går den igen för att ”fräscha upp” sina kunskaper.

Enligt lag ska kommuner erbjuda gratis ekonomisk rådgivning till personer som är eller riskerar att bli skuldsatta. Både för att förebygga överskuldsättning och för att hjälpa skuldsatta personer att hitta en lösning på sina problem. Många kommuner erbjuder också stöd i frågor om konsumenträtt via sina konsumentvägledare.

Peter Hedström, Busföreningen

Peter Hedström, vice ordförande Busföreningen, ser positivt på att många budget- och skuldrådgivare väljer att vidareutbilda sig:

Vi som jobbar med budget och skuldrådgivning jobbar inte bara med skulder som många tror utan med kundens hela ekonomi. Det innefattar att vi gör budget, tittar på inkomster och utgifter, vi ger råd om krediter och hur man bör spara och vi måste kunna mycket om socialförsäkringssystemen och pension. Därför är vi jätteglada att många budget- och skuldrådgivare passar på att vidareutbilda sig genom Gilla din ekonomi. Det är också en utbildning man bör gå mer än en gång för att hålla sina kunskaper fräscha, säger Peter.

Har du svårt att få din ekonomi att gå ihop? En budget- och skuldrådgivare kan ge dig råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder. Du hittar din budget- och skuldrådgivare på din kommuns webbplats eller via Hallå konsument. Där hittar du också kontaktuppgifter till närmsta konsumentvägledare.