Gilla Din Ekonomis material på besök hos filminstitutet

Med utgångspunkt i Gilla Din Ekonomis utbildningsmaterial höll Helen Silvander på Filminstitutet en grundkurs i pension för alla medarbetare i februari. Ett initiativ som blev mycket uppskattat. Så pass att Filminstitutet nu ska ta fram en filmad version av kursen som alla anställda får möjlighet att ta del av digitalt när det passar dem.

Helen Silvander

Svenska Filminstitutet vill att alla anställda har goda förutsättningar för ett gott hållbart arbetsliv. I detta ingår självklart att alla ska ha bra avtal, försäkringar och tjänstepension, samt – om än viktigare – kunskap kring dessa. En grundkurs i pension såg vi därför som en självklarhet för alla våra anställda.

Helen Silvander arbetar som produktionsledare för Svenska Filminstitutet. Hon har en bred bakgrund bland annat från Finansinspektionen. På FI var Helen Projektledare under 2011 och arbetade med Gilla Din Ekonomi och ihop med tidigare anställda Viveca Wallin-Vrenning och Per-Arne Ström.

Inför Filminstitutets kurs om pension valde Helen att låna material från de olika utbildningspaketen inom Gilla Din Ekonomi och som ligger publicerat på gilladinekonomi.se.

Vi inleder kursen med grunden till olika sparformer och sambandet mellan risk och avkastning över tid, och den fantastiska Miljonärskalkylatorn. Efter det går vi in på kärnan i pensionskunskap; de olika delarna i pensionspyramiden och handfasta tips på hur du som individ kan påverka utfallet.

Avslutningsvis konstaterar Helen att är ingen av oss vet vad framtiden har att bjuda på, men genom små aktiva val har vi i alla fall möjligheten att förbättra förutsättningarna för oss själva.

Alla arbetar så otroligt hårt hela sina liv, och förtjänar att få leva ut sina sista år med värdighet och med glädje. Det är i alla fall något som motiverar mig att öppna det där orangea kuvertet.