Gilla din ekonomi fyller åtta år

För åtta år sen den 17 mars 2010 samlade Ylva Yngveson och Peter Knutsson cirka 35 representanter från finansbranschen, intresseorganisationer, myndigheter och departement. Det blev starten för Gilla Din Ekonomi.

Ylva Yngveson, sammankallande av programråd

Berätta mer Ylva, hur landade ni i konceptet med ett nätverk?

Peter och jag hade på var sitt håll funderat över hur vi skulle kunna öka genomslaget för finansiell folkbildning. Han jobbade inom EU med konsumentfrågor och jag i en expertgrupp för finansiell folkbildning inom EU. Våra tankar drog åt samma håll. Vi ville dra nytta av allt som redan gjordes runt om i landet av olika aktörer. Tillsammans blir vi starkare, kan nå ut till fler och få större genomslag. Förslaget om nätverkets form kom från Johan Groth. Frågorna var verkligen i ropet då. Dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell hade en stark önskan om att frågorna skulle lyftas mer. EU-kommissionen var också tydlig med att varje land behöver en nationell strategi för finansiell folkbildning.

Vad är det största Gilla din ekonomi gjort?

Svår fråga. Kanske det vi gjorde först, jobba för att privatekonomi skulle finnas med i kursplanen för gymnasiet. Vilket också hände, i GY2011. Annars är det den smarta inriktningen att arbeta genom vidareinformatörer så att kunskap och insikter sprids som ringar på vattnet.

Finns det någon fråga som är extra viktig framöver?

Att påverka beteenden. Det var en av målsättningarna från starten, men bland det svåraste. Förmedling av kunskap ger inte allt. Hur resultaten från forskningen inom ekonomisk psykologi kan omvandlas till praktisk handling är något som borde få ökad tyngd i nätverkets arbete. Även att ge lärare i alla stadier en bättre grund att stå på när de ska implementera läroplanerna och öka förståelsen för privatekonomi.

Vilket är ditt bästa privatekonomiska tips?

Skapa egen handlingsfrihet när tid är! Det vill säga, spara redan av din första lön så att du börjar bygga upp ditt sparkapital. Varje krona som kommer in på lönekontot måste inte gå till konsumtion samma månad.

Vad ligger bakom att idén fortfarande håller?

Att frågorna är så viktiga och att många redan jobbar med dem. Men jag vill också lyfta upp det fantastiska arbetet som ni på Finansinspektionen gör. Utan er och statens stöd hade vi inte kunnat komma så här långt.

Tack Ylva för åtta år med fantastiskt engagemang, hoppas det blir minst åtta år till hälsar vännerna i nätverket, programrådet och kansliet.

Några nedslag genom åren