Svinnrik – bli hållbart rik på mindre matsvinn
Nu bjuder Finansinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket in hem- och konsumentkunskapslärare för högstadiet runt om i landet för att delta i initiativet Svinnrik. Syftet med kampanjen är att stärka ungdomars privatekonomiska kunskaper och samtidigt minska matsvinnet i Sverige för att bidra till en hållbar utveckling.
Matsvinn påverkar miljön och är slöseri med pengar
Varje år slänger svenska hushåll runt 19 kilo ätbar mat per person och häller ut 18 kilo mat och dryck i vasken. Det innebär en stor påverkan på klimatet men även den egna plånboken.
Mat är den enskilt största utgiften för många hushåll vilket innebär att det är flera tusenlappar per år som slängs direkt ner i soptunnan. Att lära sig spara och investera dessa pengar tidigt och regelbundet kan potentiellt göra dig till miljonär i framtiden.
Niklas Uppenberg, projektledare för Finansinspektionens utbildningsinsatser i privatekonomi.
Mat och matsvinn har enorm påverkan på klimatet. Idag slängs en tredjedel av all mat som produceras, vilket motsvarar cirka 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser. Det allra mesta matsvinnet sker i hushållen.
Det är viktigt att alla, även yngre förstår varför att det är viktigt att inte slänga mat. Vi tror att hem och konsumentkunskapsundervisningen är ett bra sätt att väcka engagemang även hos barn och ungdomar i mellan- och högstadieåldern. Med den här satsningen vill vi ge inspiration och stöd till lärarna genom undervisningsmaterial som kan ge eleverna mer kunskap om matsvinn och dess påverkan både på ekonomin, miljön och klimatet.
Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets projekt för minskat matsvinn.
Om initiativet Svinnrik
Kampanjen Svinnrik är en del av den globala temaveckan Global Money Week som pågår mellan den 21-27 mars, med syfte att genom olika initiativ främja ungas finansiella kunskaper och förmåga, genom att utgå från matsvinn och kunskap om varför det är viktigt att inte slänga mat. Bakom initiativet står Finansinspektionen och Livsmedelsverket.
Genom att delta i kampanjen får du som arbetar som hem- och konsumentkunskapslärare tillgång till material i form av uppgifter, utmaningar och korta föreläsningsfilmer med koppling till matsvinn och privatekonomi som kan användas i undervisningen. Undervisningsmaterialet är främst riktat till elever i årskurs 8-9, kostnadsfritt och går att använda när som helst under hela läsåret.