Nätverket får ny sammankallande

Sedan 2010 då nätverket bildades har Ylva Yngveson från Pro Norna haft en roll som sammankallande i nätverket. Ylva meddelade på programrådet den 27 oktober 2021 att hon väljer att lämna sin roll. Kristina Kamp från minPension blir ny sammankallande för Nationella nätverket för finansiell folkbildning.

I den sammankallandes roll ingår bland annat att representera arbetsgruppen (programrådet) i nätverket och vara moderator för våra nätverksträffar.

Ylva Yngveson

Ylva, berätta mer. Hur landade ni i konceptet med ett nätverk för 11 år sen?

Det fanns då en stor önskan om att öka privatpersoners medvetenhet inför olika ekonomiska beslut, både från myndigheter, politiker och aktörer. Tändande gnistor var både den utredning som Finansinspektionen lät göra om ”ökat privatekonomiskt självförtroende” och det uppdrag som EU-kommissionen gett till länderna att ta fram en strategi för finansiell folkbildning. Vi fann att nätverksformen skulle bli en bra hävstång på de aktiviteter som redan gjordes av många.

Vad tar du med dig från dina 11 år som sammankallande i nätverket?

Att det finns ett så stort engagemang och en vilja till samarbete i denna oberoende form. Att så många kan släppa på det egna intresset och jobba för en gemensam sak. Och att det håller över tid! Det har varit så positivt och roligt.

En stor tacksamhet känner jag också för det otroligt fina jobb som ni på kansliet gör för att hålla ihop vårt nätverk.

Vad är ditt bästa minne från dina år som engagerad i nätverket?

Egentligen var det när vi startade. Först hade vi ett möte med branschföreträdare och fick positiv respons och vid nästa möte med myndigheter där ingen tvekan fanns utan bara gav klartecken: Kör, vi vill vara med! En otrolig känsla!

Kommer behovet av nätverket att finnas framöver?

Mitt korta svar är: ja, utan tvekan. Den komplicerade värld vi lever i blir inte enklare. Faktabaserad kunskap om det som kan påverka ditt liv nu och längre fram behövs än mer nu när information och tyckanden lätt sprids oseriöst. Hur det skulle gå att kanske på ett mer okonventionellt sätt försöka påverka människors beteenden är något att fundera över framöver.

Kristina Kamp

Kristina Kamp från minPension tar nu över rollen som sammankallade. Kristina har sedan flera år tillbaka varit aktiv som föreläsare i nätverkets utbildningsinsatser och har också suttit med som representant i programrådet.

Kristina, vad ser du fram emot i din nya roll som sammankallande i nätverket?

Kul att få äran att ta över efter Ylva. Jag hoppas vi kan fortsätta att hålla fanan högt. Det är väldigt spännande och lärorikt att så många, från så olika verksamheter, vill jobba tillsammans för en bra sak.

Finns det någon fråga som är extra viktig framöver?

Jag tycker det är viktigt att ge så många som möjligt ett stärkt ekonomiskt självförtroende.  Finns bara känslan att ” det här kan jag fixa själv” tror jag många kommer att känna sig ekonomiskt tryggare, även om de kanske inte blivit rikare eller tjänar mer. Då blir du inte heller lurad lika lätt.

Varför har du valt att vara engagerad i nätverket?

Känns som jag varit med i evigheter. Jag tycker om att försöka hjälpa andra att hjälpa sig själva. Känner du att du har koll på din ekonomi kan du göra så många andra roliga saker.

Stort tack Ylva för 11 år med fantastiskt engagemang i nätverket hälsar vännerna i nätverket, programrådet och kansliet. Vi passar också på att hälsa Kristina varmt välkommen i sin nya roll som sammankallande!