Kronofogden tar våga prata pengar vidare
Många personer har kontakt med nyanlända vuxna och ensamkommande barn i sitt dagliga arbete. Våga prata pengar är en utbildning för dessa personer och som från och med nu ska samordnas av Kronofogden.
I samverkan med Länsstyrelser anordnas utbildningsdagen i privatekonomi för personer i kommunen. Våga prata pengar startade 2016 med Therése W. Ekman på Finansinspektionen som projektledare. Hittills har 889 personer gått utbildningen. Nu ska projektledare Martina Dagobert på Kronofogden ta Våga prata pengar vidare.
Under våren hålls utbildningen i Norrköping och man planerar även för besök i Örebro och Göteborg. Förhoppningen är att besöka alla län. Utbildningen har hittills anordnats i 13 av 21 län.
Nyligen presenterades en studie som visar att utrikes födda är överrepresenterade bland de som har skulder hos Kronofogden och det handlar många gånger om skulder till staten. Det är viktigt att de får rätt information och stöd för att förhindra ekonomiska problem. Där är de som i sitt arbete möter nyanlända viktiga, säger projektledare Martina Dagobert.
Våga prata pengars deltagare får bredare kunskaper om bland annat köp, avtal, försäkringar, produkter och tjänster på finansmarknaden, budget, skulder, studielån och hemutrustningslån. Efter utbildningsdagen är tanken att deltagarna ska kunna stötta nyanlända i privatekonomiska frågor.
Projektet är ett samarbete mellan Kronofogden, Konsumentverket, CSN, Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå, Finansinspektionen och lokala Budget – och skuldrådgivare och Konsumentvägledare.