Seniorekonomi på schemat

I höstas inledde Finansinspektionen ett nygammalt samarbete med flera seniorförbund och ABF för att stärka äldres kunskaper i privatekonomi. I veckan hölls en två dagars kurs för deltagare från förbunden PRO, RPG, SKPF och SPF Seniorerna. Kursen var lyckad och nu är förhoppningen att kunna planera in nästa kurstillfälle.

Sofia Tyréus, FI

Sofia Tyréus arbetar som projektledare på Finansinspektionen och är ansvarig för kursen. Hon berättar att digitala verktyg driver det privatekonomiska området i nya färdriktningar och att det därför finns ett behov av att fylla på med ny kunskap som krävs för att kunna ta medvetna ekonomiska beslut. Privatekonomi handlar om ett livslångt lärande som ständigt behöver byggas på, det gäller oss alla, ung som gammal.

Ett av ämnena som tas upp på utbildningen är investeringsbedrägerier, något som ökat kraftigt det senaste året. Sofia, varför är ämnet investeringsbedrägerier en del av kursinnehållet?

Att drabbas av ett investeringsbedrägeri kan leda till stora privatekonomiska konsekvenser. Det är viktigt att vi förebygger den här typen av brott med att sprida information och kunskap. Med kunskap kan vi konsumenter lättare genomskåda bedrägeriförsök och istället göra bra och legitima investeringar som passar den egna plånboken.

Kerstin la Fleur Jeppson, SPF Seniorerna

En av de personer som deltog på kursen är Kerstin la Fleur Jeppson från SPF Seniorerna. Hon tycker att kursen var mycket givande med kunniga och duktiga föreläsare.

Kerstin, är det något speciellt du kommer att ta med dig från kursen?

Det är åtta år sedan jag slutade jobba och gick i pension. Flera kunskaper har jag sedan tidigare då jag har arbetat som socialsekreterare men eftersom mycket inom området privatekonomi ständigt förändras är det aldrig fel att repetera och fylla på med ny kunskap. Det känns speciellt givande för mig som pensionär att fylla på med ny kunskap inom ämnet för att sedan kunna förmedla det vidare till andra.

Tanken är att deltagarna efter kursen ska sprida kunskaperna vidare till andra seniorer i sin närhet och i sina förbund genom exempelvis studiecirklar med mera. Har du funderat över hur du kan sprida kunskapen vidare?

Ja det har jag. Jag planerar att starta upp det arbetet i höst genom att hålla en studiecirkel i min egen förening, Ronneby SPF. Sen får vi se hur jag kan ta det vidare för att sprida kunskapen ytterligare.

De ämnen som tas upp i utbildningen ”Tryggare ekonomi på äldre dar” är bland annat konsumenträttigheter, digitalisering, bank, finans, bostadstillägg, skatt, skulder, investeringsbedrägerier, försäkringar och vardagsjuridik. Läs gärna mer om investeringsbedrägerier på fi.se.