Till toppen

Hem / Privatekonomi / Trygga din ekonomi – en snabbkurs i privatekonomi

Trygga din ekonomi – en snabbkurs i privatekonomi

Digital e-utbildning om privatekonomi på cirka en timme. Här får du baskunskaper inom en rad ekonomiska områden. Utbildningen är uppdelad i fyra delar: Budget, betala & försäkra, Spara & låna, Pension och Familjejuridik.

En utbildning för dig som möter personer i ditt arbete som du sprider kunskaperna vidare till eller för dig som vill lära dig mer om privatekonomins olika delar. Utbildningen är framtagen av Finansinspektionen tillsammans med föreläsare från Nationella nätverket för finansiell folkbildning/Gilla din ekonomi. Utbildningen är gratis och fri från reklam. Till dig som vill veta ännu mer finns kompletterande broschyrer.

Sprid gärna utbildningen vidare!

Del 1 – Budget, betala & försäkra

Här diskuterar vi vad privatekonomi egentligen är, din rättigheter som konsument, hur du undviker eller tar dig ut ur skuldfällan och vilka privata försäkringar du behöver och inte behöver.

Tid: cirka 16 min

Klicka här eller på bilden för att starta del 1.

Del 2 – Spara & låna

Hur kan ett litet sparande växa sig stort över tid och hur kommer man igång? Här pratar vi om månadssparande, fonder, riskvilja, avkastning, prismedvetenhet för sparprodukter och lån samt hur du undviker bedrägerier.

Tid: cirka 23 min

Klicka här eller på bilden för att starta del 2.

Del 3 – Pension

Hur tjänar du in till pensionen och hur fungerar det? Här pratar vi om hur du kan påverka storleken på din pension och vad det finns för stöd för dig med låg pension idag.

Tid: cirka 17 min

Klicka här eller på bilden för att starta del 3.

Del 4 – Familjejuridik

Kortfattat om hur juridiken påverkar oss i vår vardag och vad som gäller när du är sambo eller gift. Här pratar vi om samboavtal, arvsrätt, testamente, äktenskapsförord och framtidsfullmakt.

Tid: cirka 12 min

Klicka här eller på bilden för att starta del 4.