Till toppen

Hem / Nyheter

Nyheter

Den 19 april 2021 kl. 10:04

Money Week nådde över 5 000 barn och unga

Årets Money Week, som hölls i mitten av mars, fick stort genomslag. Över 5 000 barn och unga i Sverige nåddes med kunskaper i privatekonomi. Ett flertal aktörer och medlemmar i nätverket bidrog med aktiviteter. 

Under veckan bidrog tio organisationer med insatser som på olika sätt ökar barn och ungas kunskaper i privatekonomi. Bland annat anordnades föreläsningar, sociala medier kampanjer och ett mästerskap i privatekonomi för högstadieelever. Under veckan lanserade även Finansinspektionen tillsammans med Ekonomiska museet pengalabbet.se, ett digitalt webbspel för barn om vardagsekonomi.

Totalt nåddes över 5 000 barn och unga via digitala skolbesök och kunskapstävlingar. Dessutom anordnades olika kampanjer på sociala medier som totalt nådde över 200 000 personer, målgruppen för dessa var föräldrar och lärare men även barn och unga.

Summering aktiviteter 2021

Föreläsningar: Ung privatekonomi, Unga aktiesparare, Ung ekonomi (Swedbank & Sparbankerna) och Ekonomipejl (Nordea).
Money Quiz: SM i privatekonomi av Svenska Bankföreningen.
Sociala medier kampanjer: Kronofogden om unga och skulder på Facebook.
Lansering av nya Pengalabbet: Undervisningsspel för barn om vardagsekonomi av Ekonomiska museet och Finansinspektionen.

Medverkande aktörer 2021

Finansinspektionen, Svenska Bankföreningen, Ekonomiska museet, Swedbank & Sparbankerna (Ung ekonomi), Unga aktiesparare, Ung privatekonomi, Kronofogden, Nordea (Ekonomipejl) och Gilla din ekonomi.

Money Week är en årlig temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas. Den globala temaveckan arrangeras av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) och Sveriges deltagande samordnas av Finansinspektionen. Läs mer på www.globalmoneyweek.org.

Under Money Week lanserades pengalabbet.se, ett webbspel för barn om vardagsekonomi.
Taggat i:

Den 25 mars 2021 kl. 09:19

Nu lanseras Pengalabbet – ett spel för barn om vardagsekonomi

I dag lanseras Pengalabbet – ett webbaserat spel för att öka barns kunskaper i privatekonomi. Utbildningsmaterialet är ett samarbete mellan Finansinspektionen och Ekonomiska museet.

Pengalabbet går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. Genom att ställas inför olika val och situationer som uppstår i vardagen får barn reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar.

Spelet är anpassat till undervisningen i hem- och konsumentkunskap på mellanstadiet där privatekonomi är en del av läroplanen men passar också för samhällskunskapen. Spelet är gratis, fritt från reklam och kan även användas av föräldrar hemma och av äldre barn.

Sofia Tyréus, projektledare på Finansinspektionen har varit med och tagit fram spelet. Varför har vi tagit fram det här spelet?

Sofia Tyréus, FI

Det är viktigt att barn och unga får kunskaper i privatekonomi och Pengalabbet är ett perfekt verktyg för lärare och föräldrar att på ett lekfullt sätt börja prata pengar.

Spela Pengalabbet på www.pengalabbet.se!

Tidigare har spelet funnits som en app men finns nu enbart som detta webbaserade spel som har uppdaterats och förbättrats.

Taggat i:

Den 22 mars 2021 kl. 09:20

Från spel till föreläsningar – Det här händer under Money Week 2021

I dag startar Money Week 2021. En global temavecka om privatekonomi för barn och unga. Under veckan görs aktiviteter av företag och myndigheter. Här listas aktiviteter som sker under veckan i Sverige.

Aktiviteter 2021

European Money Week – Money quiz – Tävling som anordnas i hela Europa för ungdomar 13-15 år. Syftet är att öka ungas kunskaper i privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med och tävla: www.swedishbankers.se/money-week/

Föreläsningar skolor – Flera aktörer som till exempel Ung privatekonomiUng ekonomi (Swedbank & Sparbankerna), Ekonomipejl (Nordea) och Spendido (Intrum Sverige) anordnar gratis föreläsningar i privatekonomi för skolor runt om i landet.

Öppen föreläsning för högstadie- och gymnasieelever – Den 23 mars klockan 9.00-9.45 livesänder Ung ekonomi föreläsningen “Din ekonomi, din framtid”. Föreläsningen är gratis. Läs mer här!

Tips på sociala medier – Kronofogden och Gilla din ekonomi kommer under temaveckan sprida tips och information på Facebook om hur unga kan ta sig ur och att undvika skuldsättning.

Lansering av nya Pengalabbet – På torsdag den 25 mars släpps en ny version av Pengalabbet, ett undervisningsspel för barn om vardagsekonomi av Ekonomiska museet och Finansinspektionen.

Läs mer om årets aktiviteter och hur du deltar här!

Taggat i:

Den 19 mars 2021 kl. 10:38

Vi har träffat alla Svenska Kyrkans stift

Under 2018 inledde Gilla din ekonomi ett utbildningssamarbete med Svenska kyrkan. Diakoner och andra medarbetare med liknande arbetsuppgifter skulle utbildas. Svenska kyrkans medarbetare möter många människor i sitt arbete varje dag och kan bidra med att öka kunskapen om privatekonomi i utsatta grupper. Efter tre år har vi nu träffat alla Svenska kyrkans 13 stift.

På utbildningarna har det framförallt varit diakoner från Svenska kyrkan men även andra yrkesgrupper som också möter ekonomiskt utsatta har bjudits in, något som gynnar det lokala samarbetet med överskuldsättning. Det har varit ett mycket uppskattat samarbete och de deltagare som har gått kursen ”Trygga din ekonomiska framtid” har gett den helhetsbetyget 4,6 av 5.

Jan Sjögerud är tematisk handläggare och programledare på Svenska kyrkan. Varför tror du att utbildningssamarbetet varit så uppskattat?

Jan Sjögerud, Svenska Kyrkan

Våra medarbetare möter många människor i sitt arbete varje dag som antigen är eller som riskerar att bli skuldsatta. Genom utbildningen har vi kunnat stärka vår kompetens ytterligare i ekonomiska frågor vilket ger oss en trygghet när vi möter konfidenter. Samarbetet med Finansinspektionen tror jag har varit en win-win för oss båda, vi arbetar mot samma mål – att stärka och öka kunskapen i privatekonomi.

Nu hoppas Gilla din ekonomi fortsätta samarbetet med Svenska kyrkan men hur det ska ta form är fortfarande inte satt. Vi har träffat alla 13 stift och 447 personer har utbildats men det är långt ifrån alla medarbetare. Vi hoppas därför bland annat kunna erbjuda en digital utbildning i privatekonomi för alla 13 stift under hösten 2021. Är du anställd hos Svenska kyrkan och vill gå kursen? Mejla sofia.tyreus@fi.se

Kursen ”Trygga din ekonomiska framtid” projektleds av Finansinspektionen. De som medverkar från Gilla din ekonomi är Finansinspektionen, Pensionsmyndigheten, Konsumentverket, Kronofogden, Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå, Min Pension, Fondbolagens Förening, Avanza, ICA Banken, SEB, Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar och EKC.


Den 4 februari 2021 kl. 09:15

Rekordmånga budget- och skuldrådgivare går vår fortbildning

Den 9 februari går startskottet för årets första utbildning. Denna gång håller vi en digital fortbildning i privatekonomi för över 200 budget- och skuldrådgivare och konsumentvägledare från hela landet.

Genom fortbildningen får deltagarna en ökad kunskap för att lättare stödja människor i olika frågor om privatekonomi. Utbildningen ger verktyg så deltagare i sin tur kan guida andra till rätt instans. I dag arbetar cirka 400 personer som budget- och skuldrådgivare i Sverige och nu har vi den fantastiska möjligheten att erbjuda en fortbildning till ungefär hälften av dessa och flera konsumentvägledare. Cirka 150 personer går utbildningen för första gången medan resterande går den igen för att ”fräscha upp” sina kunskaper.

Enligt lag ska kommuner erbjuda gratis ekonomisk rådgivning till personer som är eller riskerar att bli skuldsatta. Både för att förebygga överskuldsättning och för att hjälpa skuldsatta personer att hitta en lösning på sina problem. Många kommuner erbjuder också stöd i frågor om konsumenträtt via sina konsumentvägledare.

Peter Hedström, Busföreningen

Peter Hedström, vice ordförande Busföreningen, ser positivt på att många budget- och skuldrådgivare väljer att vidareutbilda sig:

Vi som jobbar med budget och skuldrådgivning jobbar inte bara med skulder som många tror utan med kundens hela ekonomi. Det innefattar att vi gör budget, tittar på inkomster och utgifter, vi ger råd om krediter och hur man bör spara och vi måste kunna mycket om socialförsäkringssystemen och pension. Därför är vi jätteglada att många budget- och skuldrådgivare passar på att vidareutbilda sig genom Gilla din ekonomi. Det är också en utbildning man bör gå mer än en gång för att hålla sina kunskaper fräscha, säger Peter.

Har du svårt att få din ekonomi att gå ihop? En budget- och skuldrådgivare kan ge dig råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder. Du hittar din budget- och skuldrådgivare på din kommuns webbplats eller via Hallå konsument. Där hittar du också kontaktuppgifter till närmsta konsumentvägledare.


Nyhetsarkiv

1 2 17 18