Till toppen

Hem / Nyheter

Nyheter

Den 6 maj 2022 kl. 13:44

Nätverksträff – Hur blir vi bättre utbildare i privatekonomi?

Den 5 maj höll Nationella nätverket för finansiell folkbildning en nätverksträff med tema: Hur blir vi bättre utbildare i privatekonomi? Träffen genomfördes fysiskt i Finansinspektionens lokaler. Moderator var Kristina Kamp, sammankallande i Nationella nätverket för finansiell folkbildnings programråd.

Träffen inleddes av nätverkets sammankallande Kristina Kamp som kort berättade om nätverkets bakgrund och hur många vi har utbildat genom åren. Se Kristinas presentation här.

Vidare tipsade Niklas Uppenberg från Finansinspektionen om retoriska knep för ökat finansiellt självförtroende. Med utgångspunkt i beteendevetenskap och retorik förklarade Niklas vad som skapar beteendeförändring, och hur man kan omsätta det i sina utbildningar för att få får fler att intressera sig för sin privatekonomi. Se Niklas presentation här.

Därefter lyfte Henrik Johansson från Unga aktiesparare knep för att prata pengar med unga. Att prata om privatekonomi och investeringar med ungdomar blir bara viktigare och viktigare. Henrik berättade om vilka kommunikationsvägar Unga aktiesparare tror är bäst för att nå ut till dagens ungdom i dessa frågor med fokus på sociala medier. Se Henriks presentation här.

Nätverksträffen avslutades med ett panelsamtal lett av Therése Wieselqvist Ekman från Finansinspektionen. I panelen deltog några av nätverkets egna föreläsare, Staffan Ström från Alecta, Kristina Kamp från Min Pension och Arturo Arques från Swedbank som fick berätta om sina erfarenheter när det kommer till att föreläsa. Vad tänker de på när de föreläser? Vad är ett viktigt budskap att förmedla förutom innehållet? Vad har de lärt sig under alla år som föreläsare?

Nationella nätverket för finansiell folkbildnings kansli samordnar årligen nätverksträffar med olika privatekonomiska teman där alla medlemmar är välkomna att delta.


Den 11 april 2022 kl. 09:46

Läromaterial om matsvinn och privatekonomi finns nu tillgängligt

I samband med den globala temaveckan Money Week lanserade vi Svinnrik. Ett utbildningsmaterial riktat till dig som arbetar som hem- och konsumentkunskapslärare på högstadiet.

Syftet med Svinnrik är att uppmärksamma kopplingen mellan matsvinn, hållbarhet och privatekonomi. Läromaterialet består av övningsuppgifter, utmaningar och kortare föreläsningsfilmer på temat matsvinn och privatekonomi som kan användas i undervisningen.

Utbildningsmaterialet är gratis och fritt från reklam. Initiativet Svinnrik är framtaget av Finansinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket.

Läs mer om Svinnrik och ta del av materialet här!

Den 21 mars 2022 kl. 09:28

Det här händer under Money Week 2022

I dag startar Money Week 2022 – en temavecka om privatekonomi för barn och unga. Under veckan håller företag, organisationer och myndigheter olika aktiviteter och event för att sprida kunskap i privatekonomi. Här listas aktiviteter som sker under veckan i Sverige.

Aktiviteter 2022

Svinnrik: Kampanjen har som syfte att genom olika initiativ främja ungas finansiella kunskaper och förmåga, genom att utgå från matsvinn och kunskap om varför det är viktigt att inte slänga mat. Svinnrik består av material i form av uppgifter, utmaningar och korta föreläsningsfilmer med koppling till matsvinn och privatekonomi som kan användas av hem- och konsumentkunskapslärare i undervisningen på högstadiet. Bakom initiativet står Finansinspektionen och Livsmedelsverket. Läs mer om initiativet och ta del av materialet här!

Föreläsningar skolor: Flera aktörer som till exempel Ung privatekonomi, Ung ekonomi (Swedbank & Sparbankerna) och Ekonomipejl (Nordea) anordnar gratis föreläsningar i privatekonomi för skolor runt om i landet.

European Money Week – Money quiz: Tävling som anordnas i hela Europa för ungdomar 13-15 år. Syftet är att öka ungas kunskaper i privatekonomi. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med och tävla!

Webbinarium om aktier och fonder: Digital föreläsning om fonder och aktier riktad till unga i dag måndag 21 mars klockan 17.30. Webbinariet anordnas av Swedbank. Läs mer och anmäl dig här!

Digitalt seminarium – Hur uppnås ett jämställt sparande?: Seminarium anordnat av Svensk Värdepappersmarknad med presentationer och panelsamtal om hur sparandet skiljer sig åt mellan könen, vad skillnaden beror på, och vad som kan göras för att uppnå ett mer jämställt sparande. Seminariet hålls torsdag den 24 mars klockan 10.00. Läs mer och anmäl dig här!

Poddavsnitt om bank- och försäkringsfrågor: Vill du ha mer kunskap för att prata bank och försäkring med barn och unga? Lyssna då på Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Försäkringsbyrås nya poddavsnitt “Avsnitt 18 – Bank och Försäkring för barn och unga”. I poddavsnittet medverkar Fredrik Pettersson, jurist på Bank- och finansbyrån, och Gabriella Hallberg och Jenny Sparring, jurister på Försäkringsbyrån. Lyssna antingen via Bank- och finanspodden eller via Försäkringspodden!

Läs mer om årets aktiviteter på vår sida om Money Week!

Taggat i: ,

Den 3 mars 2022 kl. 14:00

Välkommen till liveseminarium om Svinnrik – 21 mars kl. 16.00

Vi hälsar dig som arbetar som hem- och konsumentkunskapslärare på högstadiet varmt välkommen till ett digitalt liveseminarium om Svinnrik den 21 mars kl. 16.00.

Under seminariet kommer Finansinspektionen och Livsmedelsverket berätta mer om initiativet Svinnrik, dela med sig av fakta kring ämnet och diskutera hur du som lärare kan använda det läromaterial som skickas ut i samband med att temaveckan Money Week börjar den 21 mars.

Seminariet hålls via Zoom 21 mars klockan 16.00. Koppla gärna upp dig lite innan seminariet börjar från kl. 15.50. Tekniska frågor? Kontakta finanskunskap@fi.se

Klicka här för att ansluta till seminariet!

Missa inte heller att anmäla din klass till Svinnrik, då får du som lärare och dina elever förtur till läromaterial och utmaningar på tema privatekonomi och matsvinn som kan användas vid lektioner.

Läs mer om Svinnrik och anmäl ditt intresse här!

Agenda seminarium

16.00–16.05 Inledning – varför Svinnrik?    
Niklas Uppenberg, Finansinspektionen
Karin Fritz, Livsmedelsverket

16.05–16.20 Varför viktigt ta hand om maten? – matsvinnets kostnader för klimatet och miljön
Karin Fritz, Livsmedelsverket

16.20–16.35 Att lära sig privatekonomi genom matsvinn
Niklas Uppenberg, Finansinspektionen

16.35–16.45 Info om material, frågestund och diskussion
Niklas Uppenberg, Finansinspektionen
Karin Fritz, Livsmedelsverket

Snabbguide för Zoom

För bästa funktionalitet öppna länken till seminariet i webbläsaren Chrome eller liknande, inte Internet Explorer. Du deltar som åhörare vilket betyder att du inte syns i bild eller hörs i mikrofonen under seminariet, frågor skrivs i Q & A-funktionen eller i chatten.

Så här kopplar du upp dig på seminariet:

1. Klicka på länken ovan för att ansluta till seminariet (öppnas inte webbläsaren när du trycker på länken, håll ner CTRL och klicka på den igen).

2. I webbläsaren som öppnas, skriv in ditt namn och bocka sedan i ”I’m not a robot”.

3. Klicka på ”I Agree” för att fortsätta.

4. Klicka på ”Join Audio by Computer” för att delta och kunna lyssna på de som talar.

Taggat i:

Den 15 februari 2022 kl. 10:00

Ny e-utbildning i privatekonomi för föräldrar

I dag lanserar Finansinspektionen en digital och kostnadsfri e-utbildning i privatekonomi riktad till föräldrar och blivande föräldrar. Utbildningen är baserad på boken ”Ditt barn och dina pengar” och är uppdelad i tre huvuddelar: Vänta barn, Förälder och Familj.

Att bli förälder är för många en tid på väg mot något helt nytt. När livet förändras kan vi behöva fylla på med ny kunskap. Det gäller inte minst inom området privatekonomi.

E-utbildningen ”Ditt barn och dina pengar” riktar sig till dig som är eller ska bli förälder. Genom att läsa på och planera inför framtiden kan du göra de val som passar dig och din situation. Utbildningen ger dig baskunskaper inom en rad ekonomiska områden som konsumenträtt, försäkringar, sparande och familjejuridik. Områden som kan vara bra att ha koll på i ditt föräldraskap.

Therése Wieselqvist Ekman, rådgivare på FI och ansvarig för finansiell folkbildning, har varit med och tagit fram e-utbildningen.

Therése W. Ekman, FI

Vad hoppas du att utbildningen ska bidra med?

Vi hoppas att innehållet kan bidra till en bra förberedelse innan och efter att den nya familjemedlemmen kommit.

Varför har FI tagit fram en e-utbildning utöver boken?

E-utbildningen är framtagen för att alla ska få tillgång till informationen på ett mer strukturerat sätt än genom att läsa pdf:en. Boken kan fortfarande beställas av dem som möter blivande föräldrar.

Varför gör FI en utbildningsinsats för föräldrar?

Vi ser i våra hushållsundersökningar att ensamstående föräldrar är en grupp som kan ha svårt att få ihop ekonomin. Även sammanboende får en förändrad ekonomi när familjen växer. Inkomsterna kan minska med föräldrapenning och vård av barn samtidigt som familjens kostnader ökar. Genom planering kan risken för framtida ekonomiska svårigheter minska. Vid alla större livsförändringar är det bra att göra en ekonomisk plan.

Utbildningen är framtagen av Finansinspektionen och är gratis och fri från reklam.

Gå utbildningen här!

Boken ”Ditt barn och dina pengar” kan beställas av dig som yrkesverksam
Den nya e-utbildningen bygger på boken ”Ditt barn och dina pengar” som lanserades 2019.  Boken kan fortsatt beställas av dig som träffar blivande förstagångsföräldrar i ditt arbete för att dela ut den. Beställ din trycka version av boken kostnadsfritt här! För privatpersoner kan boken läsas i pdf-format på www.dittbarnochdinapengar.se.

Ny uppdaterad webbplats
I samband med lanseringen av den nya e-utbildningen har layout och design på www.dittbarnochdinapengar.se uppdaterats för att webbplatsen ska bli mer användarvänlig. Webbplatsen har också tillgänglighetsanpassats enligt gällande tillgänglighetskrav så att innehållet passar för en bredare mottagargrupp.


Nyhetsarkiv

1 2 22 23