Money Week

OM VIKTEN AV KUNSKAPER I EKONOMI FÖR BARN OCH UNGA

Money Week den 23-29 mars 2020 skjuts fram på grund av coronaviruset. Ett nytt datum presenteras inom kort.

Money Week är en årlig temavecka då utbildning i privatekonomi för barn och unga uppmärksammas. Årets Money Week skjuts fram av arrangören för Global Money Week (OECD). Ett nytt datum för den globala temaveckan presenteras inom kort. Detta gäller inte European Money Week som arrangeras av den Europeiska Bankföreningen. För mer info om European Money Week läs här https://www.ebf.eu/europeanmoneyweek/

Den globala temaveckan arrangeras av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) och samordnas i Sverige av Finansinspektionen. Läs mer här https://www.globalmoneyweek.org/

Medverkande arrangörer 2020:
Finansinspektionen, Ekonomipejl (Nordea), Ung ekonomi (Swedbank & Sparbankerna), Ung Privatekonomi och Spendido (Intrum Sverige), Svenska Bankföreningen, Halmstad kommun, Alecta och Unga aktiesparare.

European Money Week – Money quiz. Tävling som anordnas i hela Europa för ungdomar 13-15 år. Med anledning av coronaviruset sker tävlingen på distans och tävlingsperioden förlängs till den 3 april. Syftet är att öka ungas kunskaper i privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Alla högstadieklasser är välkomna att vara med att tävla. Läs mer här: www.swedishbankers.se/money-week/

Om Money Week 2019 – 5000 unga nådda

Under veckan bidrog ett flertal organisationer med insatser som på olika sätt ökar barn och ungas kunskaper i privatekonomi. Bland annat anordnades högläsning, kunskapsspel, föreläsningar och kurser, kampanjer och tävlingar samt ett mästerskap i privatekonomi för högstadieelever.

Summering aktiviteter 2019

Föreläsningar – Ung Privatekonomi, Unga Aktiesparare, Ung Ekonomi, Ekonomipejl och Gilla din ekonomi (Pensionskunskap) föreläste på skolor.
Money Quiz SM i privatekonomi – Anordnades av Svenska Bankföreningen.
Pensionspizzan – en film om pension anpassad för 13-15 år spreds på sociala medier. Filmen är ett samarbete mellan Alecta, Saco studentråd och KPA.
”Vi måste prata om pengar” – Filmer med experter inom entreprenörskap, hållbarhet, sparande m.m. som delar med sig av sina bästa ekonomitips till barn och unga. Arrangör är Gimi.
Kunskapsspelet Pengalabbet för barn – Kungliga Myntkabinettet och Finansinspektionen.
Föräldrar – tv-program – Privatekonom Arturo Arques, Swedbank, medverkade i inslaget “Lär dina barn hantera pengar” på Nyhetsmorgon TV4.
Föräldrar – Podd Bibliotekspodden – Budget- och skuldrådgivare Åsa Jacobsson medverkade i Bibliotekspodden om privatekonomi och barn.

Medverkande aktörer 2019
Alecta, Gilla Din Ekonomi, Gimi, Stadsbiblioteket i Halmstad, Bibliotekspodden, Halmstad kommun, KPA pension, Nordea, SACO studentråd, Swedbank och Sparbankerna, Svenska Bankföreningen, Ung Privatekonomi, Unga Aktiesparare, Kungliga Myntkabinettet och Finansinspektionen.

Money Week i Sverige är en nationell sammanslagning av Global Money Week och European Money Week. Båda eventen genomförs samtidigt och därför samverkar man i Sverige under det gemensamma namnet Money Week.

Global Money Week är en global årlig temavecka som syftar till att sätta fokus på vikten av ökade kunskaper i privatekonomi för barn och unga. Initiativet samordnas av OECD International Network on Financial Education (OECD/INFE) och samordnas av Finansinspektionen i Sverige.

European Money Week har samma syfte som Global Money Week och är ett gemensamt initiativ av Europeiska Bankföreningen. Aktiviteter för barn och unga genomförs i flera EU-länder.