Nya Koll på cashen – ett spel för att öka ungas förståelse för privatekonomi
Nu lanseras Koll på cashen – ett webbaserat spel för att öka ungas kunskaper i privatekonomi. Utbildningsmaterialet är ett samarbete mellan Finansinspektionen och Riksbanken.

Många unga saknar grundläggande kunskaper om privatekonomi. Endast 1 av 3 unga vuxna upplever att de har tillräckliga kunskaper för att förhandla om sin ränta med banken och knappt hälften känner att de kan hantera ett sparande. Det visar en ny undersökning från FI. För att öka ungas kunskaper i privatekonomi lanseras nu Koll på cashen – ett webbspel om privatekonomi och samhällsekonomi för gymnasiet.
Koll på cashen är en interaktiv resa i retrodesign där vi får följa tre karaktärer genom livet och hjälpa dem att fatta olika typer av privatekonomiska beslut. Spelaren får under spelets gång göra val kring budget, sparande, bostadsköp och pension där varje beslut kan påverkas av händelser i livet. Spelet ger också en inblick i hur samhällsekonomiska faktorer som inflation, höjd ränta och stigande matpriser påverkar den egna ekonomin.
Niklas Uppenberg, projektledare på Finansinspektionen har varit med och tagit fram spelet.
Vilket roligt initiativ! Varför har vi tagit fram det här spelet?
–Tack! För att få en bra start på vuxenlivet är det viktigt att unga förstår hur de ska ta sig an sin privatekonomi. Ekonomi är som ett kretslopp. För många är det svårt att förstå hur allt hänger ihop och hur små förändringar kan påverka den egna ekonomin, framför allt i framtiden. Vi hoppas att spelet ska göra detta lite tydligare och att det ska inspirera unga att fatta kloka beslut och kunna hantera oförutsedda händelser som påverkar ens ekonomi. Du på FI får gärna hjälpa oss med att sprida Koll på cashen till gymnasieelever, föräldrar och lärare.
Läs mer och spela spelet på kollpacashen.se!
Om koll på cashen
Koll på cashen är ett undervisningsmaterial om privatekonomi för gymnasieelever från Finansinspektionen och Riksbanken. Materialet ska öka ungdomars intresse för och kunskap om sin privatekonomi, samt underlätta lärarnas undervisning i privatekonomiska frågor enligt läroplanen.