Filmpremiär om pension för företagare

Nu finns en kort film full med verktyg om hur företagare, entreprenör eller frilansare kan påverka och maxa sin framtida lön – pension.

Experterna i filmen delar med sig av sina bästa pensionstips till dig som är egenföretagare. Filmen spelades in under Gilla Din Ekonomis seminarium för företagare den 3 oktober på SEB.  Det hela samordnades av Finansinspektionen.

Pengalabbet – spelapp för barn om budget

Nu finns en spelapp för barn som går ut på att ta hand om en månadslön. Appen lanseras av Kungliga Myntkabinettet i samarbete med Finansinspektionen.

Pengalabbet vänder sig till barn och deras föräldrar samt till lärare i samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap. Den som spelar får prova att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat.

Appen ”Pengalabbet” finns att ladda ner i App Store och Google Play.

Foto: Ola Myrin/Kungl. Myntkabinettet

Pengalabbet producerades av Kungliga Myntkabinettet som en utställning under 2016. I samarbete med FI har spelidén nu omvandlats till en app. Utställningen finns att besöka på Motala bibliotek till och med maj 2018.

Global temavecka om sparande och investeringar

Det är världspremiär för World Investor Week den 2 oktober. WIW är en veckolång global kampanj med syfte att öka medvetenheten om vikten av kunskap inom sparande och investeringar.

Under tisdagen anordnas ett seminarium för egenföretagare i Stockholm.  Seminariet kommer att handla om företagarnas framtida lön – pensionen. Läs mer här.

Vad gör ni under veckan? Gilla Din Ekonomi uppmuntrar nätverksmedlemmarna att genomföra egna aktiviteter under veckan. Flagga gärna till kansliet om dessa.

Temaveckan anordnas på initiativ av IOSCO, den internationella organisationen för värdepapperstillsyn. Finansinspektionen samordnar Sveriges deltagande.

Mer om World Investor Week ->

Välkommen Karin Nordenson till programrådet!

Gilla Din Ekonomis programråd har en ny representant från Konsumentverket. Det är Karin Nordenson som nu företräder myndigheten. Varmt välkommen! 

”Som representant för Konsumentverket i  nätverket Gilla Din Ekonomi får jag en bra inblick i vilka vi kan samverka med och var vi kan sprida Konsumentverkets material och verktyg, så att det når de som bäst behöver dem. Vi har också genom de kommunala rådgivarna bra kontaktytor i kommunerna. Jag brinner för att göra skillnad för de överskuldsatta  och mitt bästa recept är kunskap och samverkan. Ett exempel är utbildnings satsningen på överförmyndarna. De är en viktig målgrupp eftersom de i sin tur ska utbilda gode män och förvaltare” – Karin Nordenson

Vi passar på att tacka Malin Lindquist Skogar, Konsumentverkets tidigare representant, för engagerad och inspirerande medverkan. Tack!

Sparvecka med Konsumenternas på Facebook

På Gilla Din Ekonomis Facebook skrivs inlägg om privatekonomi. Den här veckan, 18 till 22 september, gästar Fredrik Pettersson vår Facebooksida. Det blir en vecka om sparande och hur man som konsument kan tänka.

Fredrik jobbar till vardags som jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå. Han ger konsumenter råd och vägledning i bank och finansfrågor samt är ute och föreläser för olika målgrupper på Gilla din ekonomis kurser.

Följ med på www.facebook.com/gilladinekonomi

Seminarium om pension för företagare!

Den 3 oktober anordnas ett seminarium för egenföretagare, entreprenörer och frilansare. Seminariet kommer att handla om företagarnas framtida lön – pensionen.

De som försörjer sig på eget företagande är välkomna till seminariet i Stockholm.
Mer information och anmälan: gilladinekonomi.se/wiw

Under kvällen kommer experter från nätverket att föreläsa om pension.
Monica Zettervall (Pensionsmyndigheten), Anders Kollberg (Kollberg & Enqvist), Johanna Kull (Fondbolagens förening) och Jens Magnusson (SEB).

Den som inte kan delta kan hålla utkik efter tips på facebook.com/gilladinekonomi.
Seminariet anordnas i samband med World Investor Week.

Välkommen Tove Zander till programrådet!

Gilla Din Ekonomis programråd har fått ytterligare tillskott. Nu till hösten tar Tove Zander plats som Unga Aktiesparares representant i programrådet. Välkommen! 

Jag ser fram emot att tillsammans med nätverket Gilla Din Ekonomi kunna nå ut till en bred grupp ungdomar som får upp ögonen för sparande och vad ränta-på-ränta effekten kan göra över tid om man redan i tidig ålder börjar spara. Kunskap som man sedan har nytta av resten av livet. Som ny vd för Unga Aktiesparare brinner jag för att få fler tjejer och en bredare mångfald inom finansvärlden, sparande och aktier är till för alla man ska bara prata om det på rätt sätt och inte komplicera det för mycket för att kunna väcka intresset hos en bredare grupp. – Tove Zander

Vi passar på att tacka Philip Scholtze, tidigare representant, för engagerad medverkan och önskar lycka till med nya utmaningar.

Inför terminsstarten sprids information om kartan

På gilladinekonomi.se finns en nationell karta med gratis föreläsningar i privatekonomi för skolan. För att fler gymnasieskolor ska få vetskap om föreläsningarna får Samhällslärare ett vykort (ja ett riktigt, i papper!) med information om kartan. 

Vykorten skickas till alla gymnasieskolor i Sverige under veckan. Förhoppningen är att de uppskattade föreläsningarna sprids och att fler elever får ökad kunskap i privatekonomi.
Här hittar du kartan ->

Premiär för temavecka om sparande och investeringar

World Investor Week (WIW) är en veckolång global kampanj med syfte att öka medvetenheten om vikten av kunskap inom sparande och investeringar. Temaveckan anordnas för första gången den 2-8 oktober 2017 på initiativ av IOSCO.

Sverige med Finansinspektionen som samordnare deltar i WIW 2017. Veckans aktiviteter är fortfarande på ritbordet och håller på att ta form.

Gilla Din Ekonomi deltar i temaveckan genom att uppmuntra nätverksmedlemmarna att genomföra aktiviteter under veckan. Vill ni medverka kontakta gärna Therése W. Ekman.

Mer om World Investor Week ->

IOSCO är den internationella organisationen för värdepapperstillsyn. Organisationen samarbetar med över 100 tillsynsmyndigheter om gemensamma regler för en stabil och välfungerande värdepappersmarknad med ett starkt investerarskydd.